четвъртък, 5 април 2012 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО / CHOCOLATE ROLL

( Рецепта с подробен снимков материал как да приготвите руло)


Необходими продукти за платката:

4 яйца
1 чаена чаша захар ( 200 гр.)
1/2 чаена чаша брашно ( 100 гр.)
3 супени лъжици какао ( пълни)


Необходими продукти за шоколадовия крем:

250 гр. млечен шоколад
200 мл. сладкарска сметана за разбиване
50 гр. краве масло

Начин на приготвяне на платката:

Отделете жълтъците от белтъците. В дълбока купа разбийте на сняг белтъците със захарта.


Прибавете едно по едно жълтъците като продължавате да разбивате. Добавете брашното и какаото, които са предварително пресяти и смесени.


Разбъркайте внимателно, с помощта на дървена лъжица или лопатка, до хомогенна смес.


В правоъгълна тава сложете сладкарска хартия и върху нея разпределете равномерно сместа.


Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.


Още гореща навийте платката заедно с хартията на руло. Покрийте с влажна кърпа и оставете за 5 минути. След това развийте рулото и внимателно отстранете хартията.


Начин на приготвяне на крема:

В дълбок съд сложете сметаната да кипне. Добавете начупеният на парчета шоколад и бъркайте до сгъстяване.

Накрая добавете и маслото и разбъркайте до хомогенност.


От готовата смес отделете 1/2 чаена чаша и намажете равномерно цялата платка. Останалата част охладете и приберете в хладилник за около 1 час. След като се охлади се разбива с миксер на най-висока степен, за няколко секунди, да стане на крем. Кремът става светъл на цвят. Отделете част от крема за декориране на рулото, а останалото разпределете върху шоколадовата смес.

Навийте платката на руло и прехвърлете в чиния. Така приготвеното руло е готово за декорация с отделения крем. 


С помощта на сладкарски пош или шприц, декорирайте по ваше желание.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))  


Препоръки:
1. При печене не оставяйте рулото да прегори, защото ще се начупи!
2. Кремът пригответе 1-2 часа по-рано от платката. Разбийте го преди да намажете рулото с него.
3. Разбийте крема за няколко секунди, НЕ ПОВЕЧЕ, за да бъде гладък!




















Няма коментари:

Публикуване на коментар