ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА МОЯ КУЛИНАРЕН БЛОГ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МАГИЯТА НА КОЛЕДНАТА НОЩ ДА ПРЕВЪРНЕ ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА ВЪВ ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА И ВСЯКА ВАША МЕЧТА ДА СЕ СБЪДНЕ! :)))
Тук ще намерите рецепти за торти, кремове, сладкиши, питки, кифлички и...още нещо...
сряда, 25 декември 2013 г.
неделя, 22 декември 2013 г.
САРАЛИИ
Необходими продукти:
1/2 пакет кори за баница
1 чаена чаша едро счукани орехи
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
50 гр масло
За сиропа:
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
За навиване на корите ще ви е необходима дълга пръчица, например дървена пръчка за шишче.
Начин на приготвяне:
Развийте корите и с помощта на остър нож разрежете всяка кора на три.
Счукайте или смелете в блендер орехите ( на едро). Добавете канелата и захарта и разбъркате.
Разтопете маслото. Намажете всяка от корите с масло. Поръсете половината от кората с 2 супени лъжици от орехите.
Поставете пръчицата в единия край на кората и навийте плътно на руло около нея.
С помощта на пръчицата набръчкайте рулцето, така че да придобие вид на саралия и издърпайте пръчката.
Подредете саралиите на разстояние една от друга, в намазана с олио тава. Намажете повърхността им с масло ( олио) и печете на 170 градуса фурна да зачервяване.
За сиропа: В тенджерка кипнете водата със захарта и варете на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа.
Залейте изстиналите саралии с готовия и още горещ сироп. Оставете да престоят най-малко 6-8 часа, за да може сиропът добре да попие и саралийките да омекнат добре.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Можете за плънка да използвате и парченца локум.
понеделник, 2 декември 2013 г.
КАРАМЕЛЕНО - ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ
Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете прясното мляко и разбийте добре.
В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.
Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.
Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.
Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.
Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.
Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.
Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).
Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.
Сервирайте десерта добре охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))