сряда, 25 декември 2013 г.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА!







ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА МОЯ КУЛИНАРЕН БЛОГ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МАГИЯТА НА КОЛЕДНАТА НОЩ ДА ПРЕВЪРНЕ ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ОТ НОВАТА ГОДИНА ВЪВ ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА И ВСЯКА ВАША МЕЧТА ДА СЕ СБЪДНЕ! :)))








неделя, 22 декември 2013 г.

САРАЛИИ





Необходими продукти:

1/2 пакет кори за баница
1 чаена чаша едро счукани орехи
2 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжичка канела
50 гр масло

За сиропа:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

За навиване на корите ще ви е необходима дълга пръчица, например дървена пръчка за шишче.


Начин на приготвяне:

Развийте корите и с помощта на остър нож разрежете всяка кора на три.



Счукайте или смелете в блендер орехите ( на едро). Добавете канелата и захарта и разбъркате. 


Разтопете маслото. Намажете всяка от корите с масло. Поръсете половината от кората с 2 супени лъжици от орехите.


 Поставете пръчицата в единия край на кората и навийте плътно на руло около нея. 


С помощта на пръчицата набръчкайте рулцето, така че да придобие вид на саралия и издърпайте пръчката.


Подредете саралиите на разстояние една от друга, в намазана с олио тава. Намажете повърхността им с масло ( олио) и печете на 170 градуса фурна да зачервяване.


За сиропа: В тенджерка кипнете водата със захарта и варете на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа.
Залейте изстиналите саралии с готовия и още горещ сироп. Оставете да престоят най-малко 6-8 часа, за да може сиропът добре да попие и саралийките да омекнат добре.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


Можете за плънка да използвате и парченца локум.









понеделник, 2 декември 2013 г.

КАРАМЕЛЕНО - ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ





Това е рецепта на един от любимите на мен и моето семейство десерти, който силно препоръчвам на ценителите на крем-карамела.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко
240 гр захар
5-6 бр яйца
19-20 бр мини кроасани с шоколад
200 гр захар ( за карамела)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. 


Добавете прясното мляко и разбийте добре.


В средата на голяма кръгла тава ( 30 - 32 см) изсипете 200 гр захар и я карамелизирайте.


Отстранете тавата от котлона и разнесете карамела равномерно по дъното. Наредете плътно кроасаните, като ги притискате към карамела.


Внимателно изсипете върху кроасаните млечно-яйчната смес.


Поставете тавата в по-голяма тава и налейте топла вода, така че водата да стига до половината на тавата, в която печете десерта.


Печете на 160 градуса ( да не е предварително загряла фурната), около 2 часа, или до леко зачервяване на горния слой.


Извадете от фурната, охладете и поставете тавата в хладилник за около 6 часа. Преди да обърнете сладкиша, първо отлепете страните от стените на тавата с помощта на нож.


Поставете с дъното на горе дълбока тавичка, в която ще обърнете сладкиша ( аз използвам за тази цел огнеупорна тавичка с размерите на тавата за печене).


Внимателно обърнете сладкиша и отстранете тавата за печене.


Сервирайте десерта добре охладен.



ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))