вторник, 29 януари 2013 г.

СОЗОПОЛСКА МИЛИНА






Идеята за тази рецепта взех от една моя леля, която живее в Созопол. Естествено промених рецептата по мой вкус и според моите предпочитания и днес ще ви я представя така както аз я приготвих. Благодаря ти лельо Живке! :)))

Необходими продукти:

Половин тиква тип " Цигулка"
1 пълна чаена лъжичка канела
10 супени лъжици захар
1 чаена чаша смлени на едро орехи

Необходими продукти за заливката:

1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
2-3 яйца

Начин на приготвяне:

Обелете тиквата и я нарежете на тънки филийки ( дебелина около 2 мм). 


В купичка разбъркайте 10 супени лъжици захар, канелата и смлените на едро орехи.


Намажете с мазнина дъното на тава ( 28-30 см). Наредете тънък слой от нарязаната тиква.


Поръсете с част от канелата, захарта и орехите.


Редувайте ред от тиквата, ред от канелата, захарта и орехите, като най-отгоре завършете с тиква.


В дълбока купа разбийте яйцата със захарта.


 Добавете постепенно млякото. Добавете брашното и разбийте до гладка каша.


С получената смес залейте наредената тиква.


Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 50 минути или докато се зачерви добре.



Оставете милината да се охлади и сервирайте поръсена обилно с пудра захар.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))














3 коментара:

  1. Обожавам тиква, а тази рецепта е много интересна, Наде!:) Не съм попадала преди на такава, но ми хареса! :)
    Любопитно ми е откъде произлиза името на рецептата?
    Хубав ден и усмивки! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Наде, много хубава рецепта си взела от леля Живка и много апетитно си ни я представила! Поздрави и за двечките! Хареса ми много! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! :)))
    Светле, като се видя с леля Живка ще я разпитам подробно за името на рецептата...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване