събота, 18 август 2012 г.

МИДИ В ЧЕРУПКА С БЯЛО ВИНО И КОПЪР





Това лято реших да си поръчам миди в черупка на няколко заведения в Бургас, но.... все нещо не ми допадаше в приготвянето им. Не ми оставаше нищо друго освен да отида да си купя сурови миди в черупка и да ги приготвя у дома. Има много рецепти в интернет как да се приготвят миди, но аз все пак реших да импровизирам и резултатът беше страхотен :))) Направих първо пробна порция, която беше изядена за минути и повторих с още по - голяма порция, която също свърши за отрицателно време. Нямам търпение да споделя с Вас рецептата!!! :)))


 
Необходими продукти:
около 450 - 500 гр. сурови миди с черупки
около 200 гр. бяло вино ( по избор)
1/2 лимон
сол на вкус
2-3 стръка копър
около 5-6 супени лъжици олио или зехтин

 
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре мидите.


Поставете ги в дълбока тенджера и ги залейте с гореща вода, така че водата да ги покрие.


 След завиране на водата, варете мидите около 5 минути, докато се разтворят черупките им.


 Отцедете водата, в която сте ги варили.


Върнете отцедените от водата миди обратно в тенджерата. Залейте ги с виното, така че то да покрива 1/2 от мидите.


Нарежете на ситно копъра и го добавете към мидите.


 Прибавете сол на вкус и олиото. Добавете и сока на половин лимон. Разбъркайте внимателно и оставете мидите да врят около 10 минути. По време на варенето разбърквайте от време на време.

 Мидите са готови, когато ядките придобият леко тъмно жълт цвят.

 

Отцедете готовите миди и сервирайте в голямо плато или чиния с резен лимон.


 

Получи се страхотно мезе за биричка или бяло вино! :))) А в допълнение с прясно изпържени картофки...ммммммм невероятно вкусно.... !!!




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
















Няма коментари:

Публикуване на коментар