Необходими продукти за основата:
300 гр. ориз
3 супени лъжици зехтин
1 зелена чушка ( нарязана на ситно)
сол на вкус
30 гр. настърган кашкавал
1-2 скилидки чесън
3 стръка пресен лук ( само бялата част)
сол на вкус
черен пипер на вкус
700 мл. топла вода
Необходими продукти за плънката:
2 средно големи тиквички
1 супена лъжица зехтин
3 стръка пресен лук
2 средно големи домата
50 гр. бяло саламурено сирене
50 гр. кашкавал
Начин на приготвяне на основата:
В дълбок тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин. Нарежете на ситно лука и го запържете до омекване на слаб огън.
Добавете измития ориз и го запържете за около 5 минути. Измийте и нарежете на ситно зелената чушка. Прибавете я към ориза и разбъркайте отново.
Добавете част от горещата вода и разбърквайте от време на време докато оризът поеме цялата вода. Прибавете отново част от водата докато оризът отново я поеме. Изсипете и останалата вода като разбърквате често докато оризът омекне. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Отстранете от котлона ориза и го оставете леко да се охлади.
Настържете кашкавала. Нарежете на едро чесъна.
В кухненски блендер разбийте кашкавала, чесъна и 1 супена лъжица зехтин. Получената смес изсипете при ориза и разбъркайте.
Добавете яйцето и разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула.
Намажете със зехтин дъното и стените на форма ( 24-26 см) с откопчаващ се ринг. Изсипете сместа във формата и я разпределете равномерно по дъното и част от стените. Загладете повърхността с лъжица.
Печете основата 20 минути, в предварително загрята на 190 градуса фурна или докато се зачерви леко.
Начин на приготвяне на плънката:
В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Нарежете на ситно лука. Измийте доматите и ги нарежете на едри парчета.
Измийте тиквичките и ги нарежете на дебели шайби.
Запържете на слаб огън лука. Добавете тиквичките и доматите и разбъркайте добре. Сместа е готова, когато тиквичките омекнат. Добавете щипка сол и разбъркайте отново.
Изсипете готовите зеленчуци върху оризовата основа и заравнете повърхността с лъжица. Нарежете сиренето и кашкавала на дребни кубчета. Разпределете ги върху зеленчуците.
Печете пая на 190 градуса, около 10 минути или докато повърхността се зачерви много добре.
Получи се един много лек оризов пай с вкус на зеленчуци и сирена, подходящ както за предястие така и за вечеря :)))
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар