четвъртък, 26 април 2012 г.

ШАРЛОТА С ЯГОДИ И БАНАНИ




Необходими продукти:

300 гр. бишкоти
580 гр. заквасена сметана
500 гр. ягоди
1 бр. банан
200 гр. захар
10 гр. желатин


Ще  е необходима и форма с размери 20 -22 см.



Начин на приготвяне:

Изсипете желатина в 100 мл студена вода и го оставете да престои докато набъбне. В дълбока купа разбийте сметаната. Добавете постепенно захарта и разбивайте докато се разтвори напълно.


Измийте ягодите и нарежете на малки парчета половината от тях. Останалата част оставете за декориране на шарлотата.


Обелете банана и го нарежете на малки парчета.


Нарежете на малки парчета 15 броя бишкоти.


Разтворете на водна баня набъбналия желатин и го добавете към сметаната. Разбъркайте много добре. Покрийте с домакинско фолио дъното и стените на формата. Изсипете 1/3 от сметаната върху домакинското фолио, като покриете равномерно дъното. Върху сметаната поставете парченцата банани.


Върху бананите наредете половината от ситно нарязаните бишкоти.


Залейте с втората част от сметаната, като покриете внимателно бишкотите. Поставете отгоре нарязаните ягоди.


Залейте ягодите с останалата сметана, като ги покриете добре.


Най-отгоре наредете плътно останалите нарязани бишкоти.


Така подредената шарлота поставете във фризер за 1 час да стегне. След това я обърнете върху по-голяма табла или подложка и внимателно отстранете фолиото. Отстрани декорирайте с бишкоти, на които изрежете малка част от единия край, за да се подравнят. Ако желаете бишкотите да не са много високи, може да ги разделите на две и така да ги поставите.

С помощта на домакинско фолио обвийте бишкотите внимателно, за да прилепнат към шарлотата.

Декорирайте с ягодите и поставете в хладилник за около 2 часа. Преди сервиране отстранете фолиото.


Получи се една невероятно лека и подходяща за настъпващите топли дни торта.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


























Няма коментари:

Публикуване на коментар