вторник, 3 април 2012 г.

МИЛИНКИ


( Рецепта с подробен снимков материал как да замесите тестото и да оформите милинките)


Необходими продукти за тестото:
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче жива мая
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
50 мл. топла вода ( за разбъркване на маята)
около 700 гр. бяло брашно
250 мл. топло прясно мляко
70 мл. олио
Необходими продукти за формиране на милинките:
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици разтопено масло
За заливката:
100 гр. сирене
50 гр. разтопено краве масло
1 яйце
2-3 супени лъжици галета
2 щипки сол

Начин на приготвяне:
В купичка  разбъркайте маята, захарта, солта, 50 мл. топла вода и 2-3 супени лъжици брашно, да стане на гладка каша с гъстотата на боза.


 Оставете да втаса.


 В дълбока купа  пресейте около 700 гр. брашно и направете кладенче, в което да изсипете топлото мляко, олиото и втасалата мая.


Замесва се меко тесто.


Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да удвои обема си.


От готовото тестото оформете малки топчета с големината на орех, като всяко от оформените топчета намажете обилно с 2 суп. лъж. масло и 2 суп. лъж. олио. В тава с размер 26 или 28 см., предварително намазана с мазнина, се нареждат едно до друго оформените топчета. Така подредената милинка се оставя отново да втаса на топло.
Върху вече втасалата милинка натрошете сиренето.



В купичка разбийте разтопеното масло, яйцето, солта и галетата, да стане на каша и разпределете равномерно върху сиренето.


Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути, милинката да се зачерви добре. Сервираме още топла.



ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))

Препоръка:
1. От същото тесто може да приготвите и домашна пица.


2. За начинаещите в замесването на тесто препоръчвам да спазват точно стъпка по стъпка описания метод, за да постигнат отличен резултат!












5 коментара:

  1. Здравей, а може ли от вечерта да приготвя тестото, и да направя на сутринта закуска?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, разбира се че няма проблем да приготвите тестото от предната вечер. Сложете втасалото тесто в по-голяма торбичка и го поставете в хладилник. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Надя за точната рецепта.
    Станаха превъзходни милинки.
    Цялото семейство е очаровано.
    Ще изпробвам и друга рецепта.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи! Ще се радвам, разбира се, да се доверите и на други мои рецепти.

      Сърдечен поздрав! :)

      Изтриване
  4. Стават перфектни. Единствено, че тестото никога не ми се удвоява двойно, както и да го увивам и да го държа на топло. И върху радиатора съм го държала, и в печката на 50 градуса (покрито с фолио) и не иска и това е. Но пък после при печенето се увеличава колкото трябва, не знам как става този номер :) Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване