събота, 29 ноември 2014 г.

СИРОПИРАНИ ОХЛЮВЧЕТА





Необходими продукти:

1 яйце
1/3 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме за замесване на меко тесто

За сиропа:
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

Начин на приготвяне:


Първо пригответе сиропа, като в дълбока тенджера изсипете водата и захарта и оставете да ври докато се сгъсти. 


След това  го охладете добре.

Начин на приготвяне на тестото:

В купа разбъркайте яйцето. Добавете киселото мляко, в което предварително сте изсипали бакпулвера. Добавете олиото, солта, ванилията и разбъркайте. Прибавете брашно, колкото е необходимо, за да замесите меко тесто. 


Разделете го на две части.


Всяка една от топките разточете на тънък слой върху набрашнена повърхност и нарежете на ленти, с ширина 1 см.


С помощта на вилица навийте около нея всяка лента, така че да оформите охлювче. Започнете от единия край на лентата. Лентите да не са много дълги, тъй като ще останат сурови отвътре.


Пържат се в олио, което не бива да е силно загрято.


Всяко охлювче се пържи до златисто и веднага се поставя в студения сироп.



Оставете ги в сиропа поне за 3-4 часа, за да омекнат добре.




ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))










петък, 28 ноември 2014 г.

МОЯТА НАЙ - НОВА СТРАСТ - РЪЧНО ПЛЕТЕНИ ШАПКИ И АКСЕСОАРИ



Да, правилно сте прочели...в кулинарен блог презентирам своята най-нова страст - плетени шапки и аксесоари. Това в никакъв случай не означава, че ще спра да публикувам кулинарни рецепти! :))) И тъй като мисля, че всичко създадено от мен трябва да е на едно място изложено, то за това публикувам снимките тук:

Представям Ви елегантна детска шапка за момиче, 40-42 см, 100% акрил, цвят: корал. За подробности, моля посетете facebook страницата на Кулинарни изкушения от Надя::




Елегантна, мека и топла дамска шапка, 56-58 см, цвят: червен:



,
Елегантна, мека и топла дамска шапка, 56-58 см, цвят: черен:




Лента за глава, 40-42 см, 100 % акрил, цвят: бяло и корал:




Елегантна дамска шапка, 54-56 см, цвят: екрю:



Това са за сега. Очаквайте и други модели в най-скоро време :)))




















сряда, 26 ноември 2014 г.

БАНИЦА С ГРИС ( ДУДНИК)





Необходими продукти:

3 броя средно големи яйца
380 гр кисело мляко
1 бакпулвер
1/3 чаена чаша брашно
1 чаена чаша пшеничен грис
1/2 чаена чаша олио
250 гр сирене
щипка сол
4 листа кори за баница
50 гр масло


Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разбъркали бакпулвера. Прибавете олиото, солта и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и прибавете брашното и гриса. Разбъркайте внимателно до хомогенност. Намажете с мазнина дъното на тавичка с размери 24-25 см и поставете две от корите, така че краищата им да стърчат отвън.


Изсипете сместа върху корите и поставете отгоре другите две. Краищата на долните кори затварете върху горните. 


Отгоре се поставя равномерно маслото, нарязано на малки парченца. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса. Когато се зачервят корите, намалете фурната на 100-120 градуса. Готовността се проверява с клечка. 




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))























неделя, 26 октомври 2014 г.

СОЛЕНКИ




Рецептата, която ще ви представя е без характерните за мен подробни снимки на приготвянето, тъй като нямах намерение да я публикувам и не си направих труда да снимам. Но промених решението си, след като хапнах първата...и втората...и N- на брой соленка :))) Снимките също не са сполучливи, но затова пък соленките са...ммммм....просто неустоими. А ето и най-икономичната и лесна за приготвяне рецепта:


Необходими продукти:

1 яйце
1 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
брашно колкото  поеме за замесване на меко тесто

1 яйце за намазване
мерудия за поръсване


Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцето. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разбъркали содата. Добавете олиото, сиренето, солта и разбъркайте добре. Пресейте около 3 чаени чаши брашно омесете и постепенно добавяйте още брашно, докато замесите меко тесто. Полученото тесто разделете на две топки и всяка една разточете на кора с дебелина около 0,5-0,7 см. Изрежете от тестото форми по ваш избор и ги поставете в намазана с мазнина тава. Намажете повърхността с разбито яйце и поръсете с мерудия. Печете в предварително загрята на 200-210 градуса фурна, до леко зачервяване.



ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))






неделя, 28 септември 2014 г.

ДОМАШНИ ШОКО БОНБОНИ





Реших да направя своя импровизация с тези домашно приготвени бонбони, в зависимост от това какви продукти имам у дома. Пропорциите на продуктите са на око и затова аз също ще запиша приблизителното им количество в рецептата. Рецептата търпи много импровизации и затова оставям на Вашата фантазия какви още продукти можете да добавите или да не сложите. А ето и моята рецепта:


Необходими продукти ( приблизителни):

250 гр какови бисквити тип "Закуска"
30 гр безсолно масло
30 гр шоколад
20-30 гр сушени боровинки
20 мл прясно мляко
6-7 лъжици течно сладко ( аз използвах от зелени смокини) + 2-3 зелени смокини, нарязани на дребни парченца
За украсата: пръчици и/или кокосови стърготини


Начин на приготвяне:

В блендер смелете на едро бисквитите. Изсипете ги в дълбока купа. Разтопете маслото и го изсипете към смлените бисквити. Разбъркайте добре. Изсипете леко затопленото мляко и сиропа на сладкото и отново разбъркайте добре. Добавете към бисквитите нарязаните на дребни парченца смокини, боровинките, нарязания на дребно шоколад и омесете добре сместа. Оформете топчета с големина колкото орех и ги оваляйте в стърготините и пръчиците. 


Поставете ги в хладилник, като ги покриете с найлоново фолио, за да не изсъхнат. Това е! Бързо, лесно и... много вкусно! 


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))

























понеделник, 1 септември 2014 г.

ПАЛАЧИНКИ С КРЕМ НА ФУРНА




Ако обичате палачинки, крем карамел или макарони на фурна, то това е рецепта, която съчетава тези три вкуса. Прекрасно предложение за тези от Вас, на които са останали няколко броя палачинки от закуската. В къщи този десерт свърши за отрицателно време, дори нямахме възможност да го опитаме студен :))) Опитайте го, заслужава си! А ето и рецептата:

Необходими продукти:

4 бр палачинки 
500 мл прясно мляко
8 супени лъжици захар 
4  яйца
100 гр сладко от череши/ вишни

Начин на приготвяне:

Нарежете на ленти палачинките и ги сложете в малака тавичка. 


Върху тях изсипете сладкото, като го разпределите равномерно.


Загрейте млякото и добавете захарта. Разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. Разбийте в дълбока купа яйцата и добавете на тънка струйка млякото, като непрекъснато бъркате.


Изсипете внимателно сместа върху палачинките.


Печете на водна баня ( водата да покрива 2/3 от тавичката и да бъде студена), на 170 градуса, с вентилатор, около 30 минути или докато повърхността се позачерви леко. 


Оставете да изстине и го поставете в хладилник за 3-4 часа. Може да сервирате десерта поръсен с пудра захар или гарниран със сладкото.




ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))









петък, 4 юли 2014 г.

ДОМАТ С ДИП ОТ СИРЕНЕ И БОСИЛЕК




Обичам салата " Капрезе", обожавам вкуса на босилек и ароматни розови домати и се надявам днешната рецепта да се хареса на тези от вас, които също обичат тази комбинация от вкусове. Рецептата е подходяща както за салата така и за разядка, лесна е за изпълнение и става за минутки. А ето и рецептата:


Необходими продукти за 4 порции:

2 големи розови домата
300 гр сирене ( аз използвах краве)
15-20 мл зехтин
1 голяма скилидка чесън
7-8 листенца пресен босилек

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на шайби доматите (3-4 мм).


В купичка натрошете сиренето.


Пасирайте го до получаване на средна по гладкост консистенция. Нарежете на парченца чесъна и го добавете към сиренето. Изсипете и зехтина. Пасирайте отново.


Измийте босилека и го нарежете на ситно.


Прибавете го и за секунда (1-2 оборота) пасирайте сместа. 


Подредете в чинии като редувате: ред резен домат, ред от дипа ( 3 реда). 



Украсете със стрък пресен босилек.



ПРИЯТЕН АПЕТИТ! :)))