понеделник, 24 февруари 2014 г.

ШОКО МЪФИНИ С ЧИЙЗ КРЕМ





Рецептата, която Ви предлагам днес, е едно прекрасно съчетание между мъфини и чийз кейк. Лесна е за изпълнение и не се изисква много време за нейното приготвяне. Препоръчвам я на тези от Вас, които са любители на чийз кейка във всички негови разновидности. А ето и рецептата:

Необходими продукти за основата:

300 гр брашно
200 гр захар
30 гр какао на прах
1 чаена лъжица сода
1/4 чаена лъжица сол
240 мл топла вода
80 мл олио
1 супена лъжица бял оцет
1 чаена лъжица ванилов екстракт

Необходими продукти за чийз крем пълнежа:

230 гр крема сирене ( или фина извара)
60 гр захар
1 голямо яйце
1/2 чаена лъжица ванилов екстракт

За гарниране: плодове, сладко и ядки по желание.

Начин на приготвяне на чийз крем пълнежа: 
Разбийте, с помощта на миксер на най-висока степен,крема сиренето ( изварата). Добавете захарта, яйцето и ванилията и разбивайте до получаване на гладка кремообразна смес.


Начин на приготвяне на основата: 

В голяма купа смесете предварително пресятото брашно, какао, захар, сода и сол. Разбъркайте добре.


В друга купичка смесете водата, олиото, оцета и ванилията. Разбъркайте и внимателно ги изсипете към сухата смес. 


Разбъркайте до хомогенност.


Пригответе форма за 12 броя мъфини. Поставете във всяко гнездо по една книжна капсула. Първо напълнете формите с 2/3 от шоколадовата смес.


С помощта на супена лъжица, внимателно изсипете точно в центъра на всяка капсула, по една пълна лъжица от чийз крема.


Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 25-30 минути или докато забодена в какаовата основа клечка излезе суха.


Готовите мъфини прехвърлете върху решетка докато се охладят.


Може да гарнирате мъфините със сладко или плодове по избор



или ядки



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))


















четвъртък, 13 февруари 2014 г.

СЪРЧИЦА ЗА 14 -ТИ ФЕВРУАРИ





На 14 февруари - Свети Валентин или Трифон Зарезан празнувате? Всеки има своите предпочитания кой от двата празника да избере. Аз лично ще отдам нужното внимание и на празника на влюбените, и на празника на виното, тъй като за мен те вървят ръка за ръка. 




Рецептата, която съм използвала за тези сърца може да видите от  тук , като искам да добавя, че след като направите тестото го разделете на две равни части и едната част я оцветете с какао, за да може тестото да стане на шарки.


Изпечете тестото по указания в рецептата начин. След като изстине, с помощта на формичка за линцер сладки - сърце, изрежете равно количество сърца с дупки и без дупки.


Поръсете с пудра захар сърцата, които са с дупки. Слепете всяка от двете части с мармалад по избор.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :))) 














понеделник, 10 февруари 2014 г.

СОЧЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ







Днес Ви предлагам  рецепта на най-сочния и най-вкусен ябълков десерт, който някога съм яла. Опитайте и ще се убедите сами. А ето и рецептата:

Необходими продукти:

200 гр захар
150 гр брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
2 яйца
2 супени лъжици олио
100 мл прясно мляко
4-5 големи ябълки

За глазурата:

1 яйце
6 супени лъжици захар
50 гр безсолно масло


Начин на приготвяне:

Смесете захарта, пресятото брашно, бакпулвера и солта.


В дълбока купа леко разбъркайте яйцата, млякото, олиото и ванилията. 


Към млечната смес постепенно добавете сухата смес и разбъркайте добре.


 Обелете ябълките и ги нарежете на тънки ивици. 


Добавете ги към тестото. 



Изсипете сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно тавичка, по възможност с откопчаващ се ринг. ( 26 см).


Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 30 минути. 


Глазура: Разбийте яйцето със захарта и разтопеното масло. Намажете сладкиша с получената смес и върнете във фурната да се запече за още 10 минути.


Извадете сладкиша, оставете го за 10 минути преди да отстраните ринга. Добре изстиналия ябълков сладкиш, поръсете с пудра захар. 



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))















вторник, 4 февруари 2014 г.

ЛЮБИМИЯТ МИ ДЕСЕРТ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО






Днес Ви предлагам рецепта на един от любимите ми десерти, който приготвяхме у дома в моето детство.  Рецептата е много лесна и бърза за приготвяне и се надявам да Ви допадне.


Необходими продукти:

5 средно големи яйца ( на стайна температура)
300 гр захар
180 мл олио
1 ванилия 
220 гр брашно 
пудра захар за поръсване
сладко по избор


Начин на приготвяне:

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.


В дълбока купа разбийте на сняг белтъците като добавяте по малко от захарта.


Добавете един по един жълтъците, като продължавате да разбивате.


Прибавете на тънка струйка олиото и продължете да разбивате до хомогенност.


Пресейте брашното и добавете към него ванилията. Лъжица по лъжица добавете брашното към яйцата и разбийте добре.


Намажете дъното на голяма правоъгълна тава ( аз използвам тавата от фурната) с олио и поръсете с брашно.


Изсипете внимателно сместа в тавата.


Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна, до порозовяване на повърхността.


Оставете да изстине в тавата. С помощта на кръгли формички за сладки ( ако нямате използвайте чашки) изрежете кръгове.


 Получените кръгове поръсете с пудра захар и сладко по Ваш избор.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))