Необходими продукти за 5 броя палачинки с диаметър 25-26 см:
2 яйца
1 супена лъжица захар
щипка сол
300 мл прясно мляко
около 150 гр брашно
1 супена лъжица разтопено краве масло
50 гр шоколад или 1 супена лъжица како на прах ( аз ги направих с шоколад, но ви препоръчвам да използвате какао вместо шоколад, тъй като при печене на палачинките има голяма вероятност шоколадът да прегори)
Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
2 жълтъка
200 гр захар
7 пълни супени лъжици брашно
50 гр безсолно краве масло
1 ванилия или 3-4 капки ванилова есенция
Още необходими продукти:
100 гр млечен шоколад за украса на тортата
Начин на приготвяне на палачинките:
В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете прясното мляко, разтопеното и леко охладено масло и щипката сол. Разбъркайте добре.
Добавете брашното ( и какаото) и разбъркайте до хомогенност, да се образува каша с гъстотата на боза.
С помощта на остър нож нарежете на дребни парчета шоколада ( ако сте сложили какао не слагайте шоколад) и го добавете към сместа.
Разбъркайте сместа.
Намажете с мазнина дъното на тефлонов тиган или сач за палачинки. С помощта на голям черпак загребете от сместа и изсипете в тигана, като оформите палачинки.
Изпечените палачинки оставете настрани и пригответе крема.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбока тенджера загрейте млякото ( 900мл) и захарта до кипване. В купичка разбийте жълтъците със 100 мл прясно мляко и добавете брашното. Разбъркайте до образуване на гладка каша.
Когато млякото заври, с помощта на голям черпак добавете на тънка струйка част от врящото мляко към брашното и жълтъците.
Разбъркайте добре и върнете сместа при врящото мляко, като разбърквате енергично до получаване на гъст крем.
Отстранете крема от котлона и добавете маслото и ванилията. Разбъркайте до пълното му разтваряне.
Сглобяване на тортата:
На дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24-25 см) поставете първата палачинка и изсипете един пълен черпак от все още горещия крем. Заравнете крема и редувайте палачинка - крем, като най-отгоре завършите с крем.
Ако желаете по време на нареждане на тортата може да изрежете краищата на всяка палачинка, за да заравните страните.
Готовата торта покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 8 часа. Гарнирайте с шоколадови стърготини, които може да оформите с белачка за зеленчуци.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
С тази рецепта искам да пожелая на всички вас, посетители на моя кулинарен блог, весело посрещане на новата 2013 година и нека тя влезе в дома ви с надежда, радост и любов и да ви дари с голямо щастие и здраве. С цялата си душа ви желая светла и хубава 2013 година! :)))