Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
1 чаена лъжица сол
50 мл. топла вода ( за разтваряне на маята)
250 мл топло прясно мляко
80 мл зехтин ( олио)
около 600 - 700 гр бяло брашно
За плънката:
50 гр масло
200 гр натрошено сирене
Начин на приготвяне:
В купичка изсипете 50 мл топла вода и в нея разтворете маята и солта. Добавете 2-3 супени лъжици брашно, до получаване на гъста каша ( с гъстотата на боза). Получената каша оставете на топло да шупне. В дълбока купа пресейте по-голямата част от брашното и направете кладенче. В него изсипете втасалата мая, топлото мляко и зехтина. Омесете меко тесто, което оставете в намазан с мазнина съд, за да втаса ( удвои обема си).
Размесете втасалото тесто и от него оформете топки с големината на малка ябълка.
Върху намазана с мазнина повърхност, с пръсти разплескайте топката, така че да образува окръжност с диаметър около 15-16 см и дебелина 0,5 см.
Нарежете маслото на малки парченца. Поставете по три парчета от нарязаното масло от едната страна на питките.
Изсипете част от натрошеното сирене ( количество по ваше желание) върху маслото.
Прегънете на две питката.
Прищипете краищата с пръсти.
Наредете всяка една от питките в предварително намазана с мазнина тава.
Печете ги на 220 градуса, без предварително да е загрята фурната, до зачервяване.
Още топли, намажете повърхността им с краве масло, за да придобият лъскав и апетитен вид.
Поставете питките върху решетка, за да се поохладят.
Предлагам ви да ги хапнете още докато са топлички и приятно ухаещи, а за тези от вас които са любители и на мръвчицата може да направите комбинация с някакво изпечено колбасче (наденица, дебърцин или сатленка) :))))
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))
Страхотни питки! Много ми харесаха, с мръвчица или без, всякак бих ги хапнала. Ароматът на домашно изпечени изделия е невероятен! :)
ОтговорИзтриване