Отдавна ми се хапваше грис-халва, но тъй като само аз я обичам в къщи, а другите се мръщят, затова дълго време не я бях приготвяла. Все пак реших да си я направя и да ви кажа честно, това че я хапвах сама изобщо не ми попречи да я свърша за ден - два. И все пак за ценителите на този десерт предлагам моята дългогодишна изпитана и много сполучлива рецепта.
Необходими продукти:
200 гр пшеничен грис
80-100 гр безсолно краве масло
280 гр захар
700 мл вода
1 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера сложете да заврят водата, захарта и канелата.
Оставете да поврят около 2-3 минути и отстранете от котлона. В дълбок тиган ( уок) разтопете маслото.
Добавете на тънка струйка гриса, като разбърквате енергично с дървена лъжица или шпатула.
Образува се ронлива смес, която не бива да ви притеснява. Запържете гриса до златисто.
Запържения грис залейте с врящия сироп и разбъркайте сместа до хомогенност. Оставете да поври около 2-3 минути, като непрекъснато разбърквате. Сместа е започне да се отделя от съда.
Похлупете с капак за около 5-10 минути.
Още топла, прехвърлете грис-халвата в намазана с масло форма или огнеупорна тавичка и с помощта на лъжица заравнете повърхността.
Оставете грис-халвата да изстине напълно, покрийте съда с фолио и охладете за няколко часа в хладилник. Обърнете грис-халвата в подходящ съд и поръсете обилно с пудра захар.
Нарежете на парчета и сервирайте грис-халвата добре охладена.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Аз прибавям и стафиди и малко орехи, става много приятно.
ОтговорИзтриванеAz slagam 400 gris na 800-1 litur voda,za da mi stane po-plutna grista,mersi za podrobnata recepta.Imam vupros ako imash qstie s oriz za 10 porcii kolko oriz trqbva da se sloji,zhe ti blagodarq ako publikuvash nqkoq takava recepta naprimer pile s oriz:))
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ИзтриванеБлагодаря,че споделения опит относно рецептата! Ще опитам и твоя вариант следващия път. А на въпроса относно колко ориз да сложиш за 10 порции не мога с точност да ти кажа ( приблизително около 4 чаени чаши). Спазвай правилото на 1 чаена чаша ориз да сложиш 3 чаени чаши вода. Дано съм била полезна :)))
Поздрави!
zdravei Nade,moje li da publikuvash recepta za baklava ama da e nalojena a ne navita na rula:)Deni,
ИзтриванеЗдравей, Дени! Все още не съм правила такава баклава, но когато реша разбира се, че ще направя публикация.
ИзтриванеПоздрави! :)))
Благодаря, това е точно халвата от моето детство!
Изтриване