Тези дни реших да се възползвам от факта, че все още се намират сини сливи на пазара и направих своето първо домашно сладко от този плод. Бързо, лесно и мнооого вкусно. Стана сладко за чудо и приказ :))). Остана ми малко от него след като напълних бурканчетата и какво да направя с останалата част...мислих, мислих и накрая го измислих...крем " Дипломат" със сини сливи.
Необходими продукти за 4 порции:
1 литър пълномаслено прясно мляко
4 жълтъка
200 гр захар
2 супени лъжици брашно
2 пакетчета ( 20 гр) желатин
6 пълни супени лъжици от сиропа на сладкото от сини сливи ( може и друго сладко по ваш избор)
4 бр. сини сливи ( от сладкото)
Начин на приготвяне:
В купичка разтворете двете пакетчета желатин в 100 мл хладка вода и оставете желатинът да набъбне. След това го загрейте на водна баня, за да се разтвори. Желатинът не бива да завира!
В дълбока тенджера загрейте млякото и захарта до завиране.
В купичка разбъркайте жълтъците, брашното и 100 мл хладка вода, да стане на гладка кашичка.
На тънка струйка добавете част от врящото мляко към жълтъците, като разбърквате енергично.
Така разредената яйчна смес добавете постепенно към врящото мляко и разбърквайте с дървена лъжица докато кремът започне да се сгъстява. Отстранете от огъня.
Още горещ, прецедете крема през цедка, за да стане гладък ако евентуално са се образували някакви бучици.
Към прецедения крем прибавете 2/3 от разтворения желатин и разбъркайте добре. Разпределете равномерно крема в 4 купички, оставете го да изстине напълно и го поставете в хладилник, за да стегне ( около 1/2 час).
През това време разбъркайте в останалата част от желатина 6 супени лъжици от сиропа на сладкото.
Получената смес изсипете внимателно върху крема и приберете отново в хладилник, за да се желира плодовата част.
Украсете с плодове ( в случая е плод от сладко от сини сливи) и сервирайте крема добре охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Препоръки:
1. Ако не разполагате със сладко от сини сливи, то може да използвате друго подходящо за тази цел сладко като например: от ягоди, от боровинки и т.н.
2. Белтъците на яйцата можете също да прибавите към крема като предварително ги разбиете с 3 супени лъжици захар.