Необходими продукти за блата:
6 броя средно големи яйца
70 гр. разтопено масло
90 гр. брашно
1/2 чаена лъжичка сол
45 гр. какао
Необходими продукти за крема:
500 гр. Маскарпоне
300 гр. сметана за разбиване
70 гр. захар
няколко капки ванилова есенция
Необходими продукти за сиропа:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша захар
2 средно големи праскови ( нарязани на дребни кубчета)
Необходими продукти за украсата:
2 средно големи праскови ( да са твърди, а не презрели)
2 пак. желатин
сметана за разбиване
32 бр. бишкоти
Начин на приготвяне на блатовете:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер яйцата.
Добавете постепенно захарта като продължавате да разбивате до получаване на пухкава бледожълта смес.
В дълбок съд пресейте брашното и какаото, размесете ги добре и ги добавете към яйчната смес.
Разбъркайте със сладкарска шпатула. Предварително разтопете маслото ( аз го правя в микровълновата фурна за няколко секунди) и го оставете да се охлади.
Вземете от яйчната смес 3-4 супени лъжици, разбъркайте добре с маслото и я прибавете към яйчната смес.
Разбъркайте внимателно със сладкарската шпатула. Покрийте дъното на форма ( 25 см) с хартия за печене и изсипете сместа върху нея.
Печете блата в предварително загрята на 180 гр. фурна около 25 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Можете да изпечете блата като го разделите на три части и всяка част да се изпече отделно. Изпеченият блат оставете за изстине върху решетка и след това отстранете хартията.
Добре охладен разрежете блата на три равни части.
Начин на приготвяне на сиропа:
В тенджерка сложете за заврят водата със захарта. Измийте добре прасковите и ги нарежете на дребни кубчета.
Прибавете ги към вече леко сгъстения сироп и ги оставете да поврят не повече от 5 минути.
Готовия сироп отстранете от котлона и прецедете прасковите, които не бива да изхвърляте, тъй като и те ще се използват.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер Маскарпонето. Добавете част от захарта и придължете да разбивате.
Добавете сметаната на тънка струйка, като продължавате да разбивате и прибавете останалата захар.
Разбийте много добре до пълното разтваряне на захарта и до получавене на пухкав крем. Добавете няколка капки ванилова есенция и разбъркайте отново.
Сглобявена на тортата:
За целта използвайте ринга от формата за печене. Поставете го върху подходяща табла за торта. Поставете един блат на дъното на формата и го сиропирайте равномерно с 1/3 от все още горещия сироп.
Поставете 1/3 от крема, разнесете го равномерно и върху него изсипете половината от леко сварените парченца праскови.
Поставете втория блат. Напоете го със сиропа, отново крем и върху него останалите праскови. Най - отгоре завършете със сиропиран блат и останалата част от крема.
Поставете формата в хладилник за 5-6 часа, за да може да стегне крема. Извадете тортата от хладилника, внимателно с остър нож отлепете страните на тортата от формата и отстранете ринга.
С помощта на шпатула или нож загладете страните на тортата с крема, който е излязъл извън блатовете.
Измийте прасковите и ги нарежете на тънки полумесеци. Наредете ги върху тортата и с помощта на сладкарска четка нанесете предварително разтворения на водна баня желатин.
Поставете тортата в хладилник за около 10-15 минути, за да стегне желатинът и нанесете отново с четката желатин. Отново поставете в хладилник. По този начин ще гланцирате прасковите и те ще придобият блясък. От разбита сметана оформете борд на тортата.
Облепете цялата торта с бишкоти, на които предварително сте изрязали единия край, за да се подравнят.
Оставете тортата по възможност да престои цяла вечер, преди да я сервирате.
6 броя средно големи яйца
70 гр. разтопено масло
90 гр. брашно
1/2 чаена лъжичка сол
45 гр. какао
Необходими продукти за крема:
500 гр. Маскарпоне
300 гр. сметана за разбиване
70 гр. захар
няколко капки ванилова есенция
Необходими продукти за сиропа:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша захар
2 средно големи праскови ( нарязани на дребни кубчета)
Необходими продукти за украсата:
2 средно големи праскови ( да са твърди, а не презрели)
2 пак. желатин
сметана за разбиване
32 бр. бишкоти
Начин на приготвяне на блатовете:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер яйцата.
Добавете постепенно захарта като продължавате да разбивате до получаване на пухкава бледожълта смес.
В дълбок съд пресейте брашното и какаото, размесете ги добре и ги добавете към яйчната смес.
Вземете от яйчната смес 3-4 супени лъжици, разбъркайте добре с маслото и я прибавете към яйчната смес.
Разбъркайте внимателно със сладкарската шпатула. Покрийте дъното на форма ( 25 см) с хартия за печене и изсипете сместа върху нея.
Печете блата в предварително загрята на 180 гр. фурна около 25 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Добре охладен разрежете блата на три равни части.
Начин на приготвяне на сиропа:
В тенджерка сложете за заврят водата със захарта. Измийте добре прасковите и ги нарежете на дребни кубчета.
Прибавете ги към вече леко сгъстения сироп и ги оставете да поврят не повече от 5 минути.
Готовия сироп отстранете от котлона и прецедете прасковите, които не бива да изхвърляте, тъй като и те ще се използват.
Начин на приготвяне на крема:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер Маскарпонето. Добавете част от захарта и придължете да разбивате.
Добавете сметаната на тънка струйка, като продължавате да разбивате и прибавете останалата захар.
Разбийте много добре до пълното разтваряне на захарта и до получавене на пухкав крем. Добавете няколка капки ванилова есенция и разбъркайте отново.
Сглобявена на тортата:
За целта използвайте ринга от формата за печене. Поставете го върху подходяща табла за торта. Поставете един блат на дъното на формата и го сиропирайте равномерно с 1/3 от все още горещия сироп.
Поставете 1/3 от крема, разнесете го равномерно и върху него изсипете половината от леко сварените парченца праскови.
Поставете втория блат. Напоете го със сиропа, отново крем и върху него останалите праскови. Най - отгоре завършете със сиропиран блат и останалата част от крема.
С помощта на шпатула или нож загладете страните на тортата с крема, който е излязъл извън блатовете.
Измийте прасковите и ги нарежете на тънки полумесеци. Наредете ги върху тортата и с помощта на сладкарска четка нанесете предварително разтворения на водна баня желатин.
Поставете тортата в хладилник за около 10-15 минути, за да стегне желатинът и нанесете отново с четката желатин. Отново поставете в хладилник. По този начин ще гланцирате прасковите и те ще придобият блясък. От разбита сметана оформете борд на тортата.
Облепете цялата торта с бишкоти, на които предварително сте изрязали единия край, за да се подравнят.
Оставете тортата по възможност да престои цяла вечер, преди да я сервирате.
Получи се една наистина много лека плодова торта, подходяща за летните горещини. Подходяща е за тези от Вас, които обичат сиропираните плодови десерти.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))
Наде чудесна плодова торта.Със маскарпоне,сметана и плодове...неустоима.Бих опитала с удоволствие еднооо голямо вкусно парченце:) :) :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Наде и ти желая едно приказно бургаско лято.
Благодаря, Таня!
ОтговорИзтриванеПрекрасно лято желая и на теб! Поздрави от Бургас :)))
Изглежда много вкусно. Когато имам време ще я направя. Благодаря за това, че показвате всичко по приготвянето.
ОтговорИзтриванеЖелая Ви много успехи. Поздрави Т. Пенева
Здравейте, г-жо Пенева! Много се радвам, че ви е допаднала рецептата и ще бъда много радостна ако я приготвите и споделите резултата! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Колко захар се прибавя към блатовете?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, при първа възможност ще напиша пропуснатото в рецептата количество захар. Тортата съм я правила преди две години и за съжаление не мога да намеря къде съм записала рецептата.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря :) аз я направих с 40-50 грама захар (наполовина на брашното) и стана идеална, всички вкъщи много я харесаха и питат кога ще правя пак :)
ИзтриванеМного се радвам, че те успели да се справите с това количество захар! Мисля, че съм използвала повече, но тъй като всее още не съм намерила рецептата я оставям за сега така.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Тортата изглежда много вкусна и се надявам да ми се получи, но, моля ви, оправете си рецептата и напишете колко захар се слага в блата. Тъкмо разбих яйцата и установих, че не го пише, добавям на око, яйцата ми не станаха на гъста, пухкава смес.. В крайна сметка дано стане блата!
ОтговорИзтриванеОтносно захарта, както съм писала и в по-горните коментари, не мога да намеря рецептата, за да напиша количеството. Рецепта,публикувана преди 5 години. Съжалявам, но докато не съм сигурна колко е количеството на захарта, не мога за го коригирам. Видях коментар на Нели Чоновска,която е сложила около 50гр. захар и се е получила идеална. Ако яйцата не са станали на гъста, пухкава смес, то вероятността блатът да не стане според очакваното е твърде вероятен.
ИзтриванеСпред мен е хубаво да се разбият поотделно жълтъците и белтъците за блата или бакпулвер- не се надигна блата,успях да го разрежа само на две.Сложих 50гр.захар и е ОК.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,рецептата,която съм публикувала е по начина, по който аз съм приготвила тортата от снимките. Ваш е изцяло изборът какво ще добавите или как ще я приготвите! Да, могат да се разбият отделно жълтъци от белтъци и тогава да се съединят. Това е тип-пандишпан,на който не е необходим бакпулвер.
ИзтриванеПоздрави! :)