сряда, 11 април 2012 г.

ПЪРЛЕНКА / PITA BREAD




Необходими продукти:

1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
250 мл. топла вода
80 мл. олио
600-700 гр. брашно ( колкото поеме за замесване на меко тесто)

За заливката:
10-20 гр. разтопено краве масло
1-2 скилидки пресован чесън или чесън на прах
щипка сол


Начин на приготвяне:

Маята, захарта, солта, 50 мл. топла вода и 1-2 супени лъжици брашно се разбъркват в купичка на гладка каша. Кашата трябва да има гъстотата на боза. Оставя се на топло да втаса.
В дълбока купа пресейте около 600 гр. брашно. Направете в средата кладенче и изсипете в него 250 мл. топла вода и олиото. Добавете и вече готовия квас. Ако е необходимо добавете още брашно докато се получи меко тесто, което да не лепне на ръцете. Оставете на топло докато тестото удвои обема си.

Размесете тестото отново и го разделете на 3-4 топки. Всяка от топките разточете върху набрашнена повърхност, с големина около 28-30 см. и дебелина около 0,8 см.


Прехвърлете в леко набрашнена тава и намажете обилно с разтопеното краве масло, чесъна и солта.

Печете в предварително загрята на 220 градуса ( 428 F) фурна до зачервяване на пърленката. Още топла прехвърлете върху решетка да изстине.


ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))



Препоръки:

1. Как да разбъркате маята и техниката на замесване на  тестото може да разгледате подробно ето тук:
2. Процесът на втасване на тестото можете да ускорите като го поставите във загрята фурна на 50 градуса, с вентилатор. Не забравяйте да покриете тестото с кърпа или алуминиево фолио, за да не хване коричка тестото!
3. Ако не обичате чесън, може да го пропуснете. В замяна на това върху маслото може да добавите настърган кашкавал или сирене.
































Няма коментари:

Публикуване на коментар