Необходими продукти:
15 гр. жива мая
около 500 гр. брашно
6 гр. сол
60 гр. захар
60 гр. олио
яйце за намазване
100 мл. вода
Начин на приготвяне:
В купичка разбъркваме маята, 50 мл. топла вода,захарта, солта и няколко лъжици брашно, да стане на кашичка с гъстотата на боза. Оставяме на топло да удвои обема си. След като е готова сместта се прибавя към предварително пресятото брашно. Прибавят се олиото и водата. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След като е удвоило обема си, тестото се премесва и се разделя на две топки. От всяка топка се точи кора с форма на кръг и с дебелина около 0,5 см. Окръжността се разделя на 8 части. ( виж. приложената картина).
Така оформените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят да втасат. Вече втасали, кифличките се намазват с разбит жълтък и олио, поръсват се по желание със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар