събота, 29 ноември 2014 г.

СИРОПИРАНИ ОХЛЮВЧЕТА





Необходими продукти:

1 яйце
1/3 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме за замесване на меко тесто

За сиропа:
2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода

Начин на приготвяне:


Първо пригответе сиропа, като в дълбока тенджера изсипете водата и захарта и оставете да ври докато се сгъсти. 


След това  го охладете добре.

Начин на приготвяне на тестото:

В купа разбъркайте яйцето. Добавете киселото мляко, в което предварително сте изсипали бакпулвера. Добавете олиото, солта, ванилията и разбъркайте. Прибавете брашно, колкото е необходимо, за да замесите меко тесто. 


Разделете го на две части.


Всяка една от топките разточете на тънък слой върху набрашнена повърхност и нарежете на ленти, с ширина 1 см.


С помощта на вилица навийте около нея всяка лента, така че да оформите охлювче. Започнете от единия край на лентата. Лентите да не са много дълги, тъй като ще останат сурови отвътре.


Пържат се в олио, което не бива да е силно загрято.


Всяко охлювче се пържи до златисто и веднага се поставя в студения сироп.



Оставете ги в сиропа поне за 3-4 часа, за да омекнат добре.




ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))










петък, 28 ноември 2014 г.

МОЯТА НАЙ - НОВА СТРАСТ - РЪЧНО ПЛЕТЕНИ ШАПКИ И АКСЕСОАРИ



Да, правилно сте прочели...в кулинарен блог презентирам своята най-нова страст - плетени шапки и аксесоари. Това в никакъв случай не означава, че ще спра да публикувам кулинарни рецепти! :))) И тъй като мисля, че всичко създадено от мен трябва да е на едно място изложено, то за това публикувам снимките тук:

Представям Ви елегантна детска шапка за момиче, 40-42 см, 100% акрил, цвят: корал. За подробности, моля посетете facebook страницата на Кулинарни изкушения от Надя::




Елегантна, мека и топла дамска шапка, 56-58 см, цвят: червен:



,
Елегантна, мека и топла дамска шапка, 56-58 см, цвят: черен:




Лента за глава, 40-42 см, 100 % акрил, цвят: бяло и корал:




Елегантна дамска шапка, 54-56 см, цвят: екрю:



Това са за сега. Очаквайте и други модели в най-скоро време :)))




















сряда, 26 ноември 2014 г.

БАНИЦА С ГРИС ( ДУДНИК)





Необходими продукти:

3 броя средно големи яйца
380 гр кисело мляко
1 бакпулвер
1/3 чаена чаша брашно
1 чаена чаша пшеничен грис
1/2 чаена чаша олио
250 гр сирене
щипка сол
4 листа кори за баница
50 гр масло


Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разбъркали бакпулвера. Прибавете олиото, солта и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и прибавете брашното и гриса. Разбъркайте внимателно до хомогенност. Намажете с мазнина дъното на тавичка с размери 24-25 см и поставете две от корите, така че краищата им да стърчат отвън.


Изсипете сместа върху корите и поставете отгоре другите две. Краищата на долните кори затварете върху горните. 


Отгоре се поставя равномерно маслото, нарязано на малки парченца. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса. Когато се зачервят корите, намалете фурната на 100-120 градуса. Готовността се проверява с клечка. 




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))