неделя, 28 септември 2014 г.

ДОМАШНИ ШОКО БОНБОНИ





Реших да направя своя импровизация с тези домашно приготвени бонбони, в зависимост от това какви продукти имам у дома. Пропорциите на продуктите са на око и затова аз също ще запиша приблизителното им количество в рецептата. Рецептата търпи много импровизации и затова оставям на Вашата фантазия какви още продукти можете да добавите или да не сложите. А ето и моята рецепта:


Необходими продукти ( приблизителни):

250 гр какови бисквити тип "Закуска"
30 гр безсолно масло
30 гр шоколад
20-30 гр сушени боровинки
20 мл прясно мляко
6-7 лъжици течно сладко ( аз използвах от зелени смокини) + 2-3 зелени смокини, нарязани на дребни парченца
За украсата: пръчици и/или кокосови стърготини


Начин на приготвяне:

В блендер смелете на едро бисквитите. Изсипете ги в дълбока купа. Разтопете маслото и го изсипете към смлените бисквити. Разбъркайте добре. Изсипете леко затопленото мляко и сиропа на сладкото и отново разбъркайте добре. Добавете към бисквитите нарязаните на дребни парченца смокини, боровинките, нарязания на дребно шоколад и омесете добре сместа. Оформете топчета с големина колкото орех и ги оваляйте в стърготините и пръчиците. 


Поставете ги в хладилник, като ги покриете с найлоново фолио, за да не изсъхнат. Това е! Бързо, лесно и... много вкусно! 


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))

























понеделник, 1 септември 2014 г.

ПАЛАЧИНКИ С КРЕМ НА ФУРНА




Ако обичате палачинки, крем карамел или макарони на фурна, то това е рецепта, която съчетава тези три вкуса. Прекрасно предложение за тези от Вас, на които са останали няколко броя палачинки от закуската. В къщи този десерт свърши за отрицателно време, дори нямахме възможност да го опитаме студен :))) Опитайте го, заслужава си! А ето и рецептата:

Необходими продукти:

4 бр палачинки 
500 мл прясно мляко
8 супени лъжици захар 
4  яйца
100 гр сладко от череши/ вишни

Начин на приготвяне:

Нарежете на ленти палачинките и ги сложете в малака тавичка. 


Върху тях изсипете сладкото, като го разпределите равномерно.


Загрейте млякото и добавете захарта. Разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. Разбийте в дълбока купа яйцата и добавете на тънка струйка млякото, като непрекъснато бъркате.


Изсипете внимателно сместа върху палачинките.


Печете на водна баня ( водата да покрива 2/3 от тавичката и да бъде студена), на 170 градуса, с вентилатор, около 30 минути или докато повърхността се позачерви леко. 


Оставете да изстине и го поставете в хладилник за 3-4 часа. Може да сервирате десерта поръсен с пудра захар или гарниран със сладкото.




ДА ВИ Е СЛАДКО! :)))