вторник, 24 септември 2013 г.


ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ, СЬОМГА И АВОКАДО



       Мина доста време от последната ми публикация, а наскоро получих нов фотоапарат и реших да се запиша отново с една рецепта, която приготвих тези дни. С тази рецепта за суши не претендирам, че съм майстор на сушито, а напротив, това беше първия ми опит в неговото приготвяне и реших да споделя с Вас резултата. Надявам се да ви хареса рецептата, която изобщо не е трудна за изпълнение, стига да имате всичко необходимо за приготвянето на суши.


Необходими продукти:

4 бр нори за суши
2 чаени чаши ориз за суши
150 гр пушена сьомга
6-7 бр скариди ( бланширани)
1/2 малко авокадо
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супена лъжица оцет за суши ( оризов оцет)
уасаби
джинджифил

Ще са ви необходими още:

бамбукова рогозка за суши
дълбок дървен съд ( аз нямах и използвах пластмасова голяма купа), за разбъркване на ориза
дървена шпатула
купичка с вода ( за топене на ръцете, тъй като оризът лепне)
остър нож ( за нарязване на сушито)
дъска за рязане

Начин на приготвяне:

Сварете ориза според указанията на опаковката. Спазвайте точно инструкциите.
Оризът, който аз купих, приготвих по следния начин: Оризът се измива 3-4 пъти със студена вода, като се стриват зърната с пръсти. След това сложете 2 ч. чаши ориз в съд с плътно затварящ се капак , добавете 2 ч. чаши вода и оставете ориза да постои поне 25 минути. Поставете съда на котлона, кипнете водата и оставете на по-слаб огън още 10-15 минути с плътно затворен капак. Изключете котлона и оставете ориза да се задуши за още 15 минути. Готовия ориз изсипете в дървената или пластмасова купа ( но в никакъв случай в метален съд). В купичка разбъркайте оцета, захарта и солта и изсипете върху ориза. Разбъркайте внимателно с дървена шпатула. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още сол. Оставете ориза да изстине преди да започнете с приготвянето на сушито. Може да му повеете с ветрило, за да изстине по-бързо и равномерно :))) 


Докато чакате да изстине ориза, започнете с подготовката на останалите продукти. В дълбок съд с подсолена вода, кипнете за 2-3 минути скаридите. Отцедете ги и ги обелете. Нарежете ги на парченца.


Сьомгата нарежете на лентички ( аз не успях, тъй като беше много крехка и се късаше, затова я накъсах с ръцете на парчета). 


Измийте, обелете и нарежете на тънки ивички краставицата.


 Измийте и разполовете авокадото. Обелете го и го нарежете на тънки ивици.



Оформяне на сушито:

Върху дъската за рязане поставете бамбуковата рогозка. 


Върху нея сложете една кора нори с гладката страна навън ( върху по-грапавата ще нареждате плънката).


Поставете ориза върху кората ( около 110 гр ориз) и с пръсти разпределете равномерно, като притискате.


В единия край върху ориза разпределете един ред сьомга и един ред авокадо.


А на друга кора разпределете един ред скариди и един ред краставици.


Моето подреждане на ориза не е от най-правилните ( имайки в предвид, че все пак се уча), оризът трябва да е разпределен равномерно до всички краища, с изключение на края срещу който ще се навива ( там оставете около 1.5 см свободно без плънка). 
Започнете да навивате от страната, която е с плънка, като си помагате с рогозката и притискате леко отгоре.


За разрязването използвайте много остър нож, като го потапяте във вода.


Започнете разрязването от средата. Разполовено ролце разделете на още две и така докато получите осем еднакви по възможност парчета.


Получените парчета оформете в подходящ съд за суши и поднесете с уасаби, джинджифил и соев сос. Аз лично не харесвам нито уасабито нито джинджифила и затова ги пропуснах :)))

Това е резултатът ФУТО МАКИ СЪС СЬОМГА И АВОКАДО:


А това е ФУТО МАКИ СЪС СКАРИДИ И КРАСТАВИЦА:


ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))