Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 30 декември 2012 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА






Необходими продукти за 5 броя палачинки с диаметър 25-26 см:

2 яйца
1 супена лъжица захар
щипка сол
300 мл прясно мляко
около 150 гр брашно
1 супена лъжица разтопено краве масло
50 гр шоколад или 1 супена лъжица како на прах ( аз ги направих с шоколад, но ви препоръчвам да използвате какао вместо шоколад, тъй като при печене на палачинките има голяма вероятност шоколадът да прегори)

Необходими продукти за крема:

1 литър прясно мляко
2 жълтъка
200 гр захар
7 пълни супени лъжици брашно
50 гр безсолно краве масло
1 ванилия или 3-4 капки ванилова есенция

Още необходими продукти:

100 гр млечен шоколад за украса на тортата


Начин на приготвяне на палачинките:


В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете прясното мляко, разтопеното и леко охладено масло и щипката сол. Разбъркайте добре. 


Добавете брашното ( и какаото) и разбъркайте до хомогенност, да се образува каша с гъстотата на боза.


 С помощта на остър нож нарежете на дребни парчета шоколада ( ако сте сложили какао не слагайте шоколад) и го добавете към сместа. 


Разбъркайте сместа.


Намажете с мазнина дъното на тефлонов тиган или сач за палачинки. С помощта на голям черпак загребете от сместа и изсипете в тигана, като оформите палачинки.


Печете палачинките за кратко от двете страни.


Изпечените палачинки оставете настрани и пригответе крема.


Начин на приготвяне на крема:


В дълбока тенджера загрейте млякото ( 900мл) и захарта до кипване. В купичка разбийте жълтъците със 100 мл прясно мляко и добавете брашното. Разбъркайте до образуване на гладка каша.


Когато млякото заври, с помощта на голям черпак добавете на тънка струйка част от врящото мляко към брашното и жълтъците.


Разбъркайте добре и върнете сместа при врящото мляко, като разбърквате енергично до получаване на гъст крем.


Отстранете крема от котлона и добавете маслото и ванилията. Разбъркайте до пълното му разтваряне.


Сглобяване на тортата:


На дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24-25 см) поставете първата палачинка и изсипете един пълен черпак от все още горещия крем. Заравнете крема и редувайте палачинка - крем, като най-отгоре завършите с крем.


Ако желаете по време на нареждане на тортата може да изрежете краищата на всяка палачинка, за да заравните страните.



Готовата торта покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 8 часа. Гарнирайте с шоколадови стърготини, които може да оформите с белачка за зеленчуци.



Тортата се получи много лека, с вкус на шоколад, ванилия и любимите на много хора палачинки. Препоръчвам ви да я консумирате добре охладена.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))




С тази рецепта искам да пожелая на всички вас, посетители на моя кулинарен блог, весело посрещане на новата 2013 година и нека тя влезе в дома ви с надежда, радост и любов и да ви дари с голямо щастие и здраве. С цялата си душа ви желая светла и хубава 2013 година! :)))











събота, 29 декември 2012 г.

БАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ






Необходими продукти за 6 броя банички:

6 броя кори за баница
3 яйца
200 гр сирене ( натрошено)
100 гр кашкавал ( настърган на ситно)
олио за намазване на корите

Начин на приготвяне:

В купичка разбийте яйцата и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте добре. Разстелете корите така като са една върху друга.


Капнете върху първата кора 3-4 капки олио и го разпределете равномерно.


Изсипете по две пълни супени лъжици от плънката с яйца и сирене и разпределете основно в средата ( така като е на снимката).


Прегънете първо левия край на кората, а след това и десния, така че двата края да се допрат един до друг.


Намажете с 1-2 капки олио кората отгоре и прегънете кората още веднъж, така че да образува широка лента.


Намажете с капка олио кората отгоре и прегънете двата края, първо единия, а после и другия върху него, така че да образува квадрат.


По този начин оформете всяка от корите и ги поставете в намазана с олио тава.


Намажете с малко олио повърхността на всяка от корите и печете баничките в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 10 минути докато се зачервят леко и поръсете с предварително настъргания на ситно кашкавал. 


Върнете баничките във фурната и печете още около 7 минути или докато кашкавалът се запече. 



Сервирайте баничките още топли с напитка по ваш избор.




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))








понеделник, 24 декември 2012 г.

ПЕЧЕНА ТИКВА С КАНЕЛА И ЛЕШНИЦИ






Печена тиква за Бъдни вечер...дааааааа обичам много печена тиква, както и всякакви кулинарни изделия приготвени с нея. Нямах възможност да приготвя коледни курабийки или сладки за Коледа, но за това пък реших да ви представя моята импровизация за печена тиква и да ви пожелая Весели празници! :))) Няма да давам точни пропорции...оставям на вас сами да решите от кое колко да сложите според вашите предпочитания, а само ще ви дам идеята.

Необходими продукти:

Тиква тип "Цигулка"
кристална захар
канела 
лешници (сурови)


Начин на приготвяне:

Нарежете на парчета тиквата, с големина по ваше желание. Изрежете корите и измийте парчетата. Поставете ги в голяма тава. Поръсете обилно тиквата със захар. Поставете тавата на котлона и покрийте с голям капак. Не е необходимо да наливате вода. Варете тиквата на най-ниска степен докато леко поомекне. Включете фурната на 200 градуса. Поръсете отново тиквата обилно със захар и прехвърлете тавата във фурната. Печете докато тиквата е напълно готова и се е запекла отгоре. Аз лично я обичам добре препечена :)))




Лешниците сложете в тавичка и ги запечете в загрятата фурна.
Сервирайте тиквата топла или охладена, поръсена с канела и гарнирана с печени лешници.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :))))




ПОЖЕЛАВАМ ВИ ВЕСЕЛА КОЛЕДА И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!!! :))) 













вторник, 18 декември 2012 г.

ТОРТА " КОДРИТ КАДИР"





Необходими продукти за крема:

800 мл прясно пълномаслено мляко
5 яйца
200 гр захар
1 ванилия

Необходими продукти за блата:

1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 гр брашно
2 чаени лъжички какао на прах

Необходими продукти за карамела:

5 супени лъжици захар


Начин на приготвяне на крема:


В дълбока купа разбийте яйцата. Прибавете захарта и разбийте добре. На тънка струйка добавете прясното мляко, като разбърквате внимателно. Добавете ванилията.

В голяма тава ( около 28-30 см) изисипете 5 супени лъжици захар и я карамелизирайте.


Изсипете сместа за крема върху леко втвърдения карамел.


Начин на приготвяне на блата:


Разбийте яйцето със захарта. Добавете постепенно млякото, олиото, бакпулвера. Разбъркайте добре. Прибавете предварително пресятото брашно и какао. Разбъркайте до хомогенност.


Изсипете на тънка струйка шоколадовата смес върху яйчната, като я изсипвате в центъра на тавата.


Поставете тавата в по-голяма по размер тава, която е пълна с вряла вода около два пръста.


Печете на 170 градуса, без да загрявате фурната предварително. Внимавайте водата да не завра по време на печенето. Печете докато блатът е готов. Опитайте с клечка, която трябва да излезе суха.


Готовата торта оставете да се охлади и я приберете в хладилник да престои около 8-10 часа. Добре охладената торта обърнете в подходящ поднос и нарежете на парчета.




ДА ВИ Е СЛАДКО:))) !!!