Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 26 август 2012 г.

КЕКС С ПЛОДОВО КИСЕЛО МЛЯКО





Необходими продукти:

290 гр. плодово кисело мляко ( ягода)
3 броя средно големи яйца
100 мл. олио
200 гр. захар
3 чаени чаши брашно ( 1 ч.ч. = 240 мл)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат


Начин на приготвяне:

В дълбока купа  разбийте белтъците със захарта на сняг. Добавете един по един жълтъците, като продължавате да разбивате.


Прибавете млякото и разбъркайте до хомогенност.


Добавете на тънка струйка олиото.


Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и содата. Добавете брашното на два пъти към яйчната смес и разбъркайте добре със сладкарска шпатула.


Намажете с олио дъното на форма за кекс ( 24-25 см) и поръсете с брашно.


Изсипете тестото и го разпределете равномерно.


Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса, но само на долен реотан. Печете отдолу около 30 минути или докато кекса се надигне до ръба на формата и започне леко да се зачервява отгоре. След това включете и горния реотан и печете така докато забодена клечка излезе суха.


Изпечения кекс поставете върху решетка да се охлади.


Уверете се, че е изстинал добре преди да го разрежете на парченца. Сервирайте с плодово мляко или с напитка по ваш избор.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))








ОГРЕТЕН С КАРТОФИ






Необходими продукти :

1 кг. картофи
3 бр. яйца
300 мл. прясно мляко
сол на вкус
120 гр. сирене
50 гр. шунка или филе ( по желание)
50 гр. кашкавал
20-30 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на едри парчета. Сварете картофите, така че да останат малко сурови.


 Отцедете водата, оставете картофите да се охладят и ги настържете на едро.


Настържете сиренето на едро.


Нарежете шунката на дребни кубчета.


В дълбока купичка разбийте яйцата и към тях на тънка струйка добавете млякото. Добавете щипка сол и разбъркайте добре.


Намажете с масло дъното на йенска тавичка и изсипете половината от картофите, като ги разпределите равномерно.


Поръсете със сиренето.


Отгоре разпределете парченцата шунка и маслото.


Изсипете останалите картофи и заравнете повърхността.


Залейте внимателно с разбитите яйца и мляко.


Печете на 180 градуса, около 30 минути или докато повърхността се зачерви.


Поръсете с настъргания кашкавал и запечете до зачервяване.



Оставете  огретена да се охлади и сервирайте с кисело мляко или салата по ваше желание.




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))





вторник, 21 август 2012 г.

САЛАТА ОТ ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА И СИРЕНЕ





Необходими  продукти за 2 порции:


1 средно голяма тиквичка
200 гр. заквасена сметана
50-60 гр. сирене
копър на вкус
2 домата
10 бр. маслини

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете тиквичката. Нарежете я на тънки надлъжни парчета с дебелина около 2 мм.


Изпържете тиквичките в сгорещено олио, да се зачервят от двете страни.


 Изпържените тиквички поставяйте върху салфетка, за да се отцеди мазнината.


Пригответе плънката за тиквичките, като натрошите сиренето с вилица и добавите сметаната. Разбъркайте добре.


 Измийте и нарежете на ситно копъра и го добавете към сместа. Разбъркайте отново сместа и я поставете в хладилника да стегне, докато изпържените тиквички се охладят напълно. Измийте доматите и ги нарежете на колелца.


Разпределете ги в две чинии по равно като ги застъпвате едно с друго.


Как да навиете рулцата: в края на всяка изпържена тиквичка поставете около 1 пълна чаена лъжичка от плънката.


Завийте тиквичката на руло като започнете да навивате от страната, където е плънката.


Така навитите рулца разпределете по ръвно в двете салатни чинии. Маслините нарежете на много ситни парченца и ги разпределете върху доматите.


Овкусете салата със сол и зехтин на вкус.


Получи се салатка, подходяща както за ракийка така и за биричка :)))



ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))



събота, 18 август 2012 г.

МИДИ В ЧЕРУПКА С БЯЛО ВИНО И КОПЪР





Това лято реших да си поръчам миди в черупка на няколко заведения в Бургас, но.... все нещо не ми допадаше в приготвянето им. Не ми оставаше нищо друго освен да отида да си купя сурови миди в черупка и да ги приготвя у дома. Има много рецепти в интернет как да се приготвят миди, но аз все пак реших да импровизирам и резултатът беше страхотен :))) Направих първо пробна порция, която беше изядена за минути и повторих с още по - голяма порция, която също свърши за отрицателно време. Нямам търпение да споделя с Вас рецептата!!! :)))


 
Необходими продукти:
около 450 - 500 гр. сурови миди с черупки
около 200 гр. бяло вино ( по избор)
1/2 лимон
сол на вкус
2-3 стръка копър
около 5-6 супени лъжици олио или зехтин

 
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре мидите.


Поставете ги в дълбока тенджера и ги залейте с гореща вода, така че водата да ги покрие.


 След завиране на водата, варете мидите около 5 минути, докато се разтворят черупките им.


 Отцедете водата, в която сте ги варили.


Върнете отцедените от водата миди обратно в тенджерата. Залейте ги с виното, така че то да покрива 1/2 от мидите.


Нарежете на ситно копъра и го добавете към мидите.


 Прибавете сол на вкус и олиото. Добавете и сока на половин лимон. Разбъркайте внимателно и оставете мидите да врят около 10 минути. По време на варенето разбърквайте от време на време.

 Мидите са готови, когато ядките придобият леко тъмно жълт цвят.

 

Отцедете готовите миди и сервирайте в голямо плато или чиния с резен лимон.


 

Получи се страхотно мезе за биричка или бяло вино! :))) А в допълнение с прясно изпържени картофки...ммммммм невероятно вкусно.... !!!




ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))